Concepting & prototyping

De fase waarbinnen je je ideeën vertaalt naar een meer vaste vorm noemen we concepting en prototyping. Deze vergelijking is het beste door te trekken naar een schaalmodel van een auto; je kunt vast zien hoe hij eruit komt te zien zonder dat je aan al te dure ontwikkelkosten vast zit.

Background shape
Concepting RAPIDE Software in Groningen

Concepting

Hoe kom je van idee naar werkend online product? Hoe pas ik mijn huidige systeem hierop aan? Dit is waar veel organisaties en ondernemers het lastig krijgen. De ideeën zijn relatief snel bedacht maar het ontwikkelen gaat vaak veel langzamer. Hoe zet je een goed idee om in een goed werkend software product? Dit is waar een prototype van pas komt. Een prototype is een belichaming van je idee dat een goed idee geeft hoe het uiteindelijke product er uit zal komen te zien.

Voordat je een prototype gaat ontwikkelen kun je prima een hele reeks wensen en eisen vastleggen, prioriteren en uitwerken naar concrete plannen. En zodra de vaste lijnen bepaald zijn kun je een meteen een bouwtekening opstellen voor het echte ontwerp; concepting.

Prototyping

Een prototype is een voorbeeldmodel van het uiteindelijke digitale product dat je wilt maken. Dankzij een prototype kan je het concept, interface, features en de userflow gemakkelijk zichtbaar maken, zonder eerst het uiteindelijke product te hoeven bouwen.

Het voordeel van een prototype is dat de kosten vele malen lager zijn dan de kosten voor het uiteindelijke product. Daarnaast kunnen er snel aanpassingen gedaan worden aan het prototype, waar het doen van wijzigingen bij het uiteindelijke product complexer is en langer duurt. Hierdoor zijn prototypes uiterst geschikt om digitale producten zoals websites, webshops en apps op een hoog tempo door te ontwikkelen.

Prototyping RAPIDE Software in Groningen