Please rotate your screen
Aan de slag

Loket.nl API

Wat is software koppelen?

Wij maken al vele jaren koppelingen met vele verschillende leveranciers en databronnen. Van handel tot productie en van projectmanagement tot uren & facturen.

Als er bijvoorbeeld dubbele gegevens worden verwerkt in verschillende systemen, kan dat leiden tot fouten en heel wat frustraties. Dit ontstaat vaak doordat systemen niet goed met elkaar kunnen communiceren. De oplossing voor dit probleem is het leggen van een API koppeling.

Op ons API Koppelplatform brengen wij verschillende API’s bij elkaar en laten deze met elkaar communiceren.

API Koppelplatform

Loket API

Ook binnen Loket.nl zijn er APIs beschikbaar. En waar zorgt zo’n API dan voor? Een API staat als het ware tussen de voorkant (website) en de database in. Net als de ober tussen de gasten en de keuken in staat. Binnen Loket.nl zijn we hard bezig om de API te vernieuwen en een toekomstbestendige versie uit te rollen. “Je kunt straks heel efficiënt gegevens ophalen die voor jou relevant zijn. Heb je alleen het adres nodig van de werknemer? Dan dien je dat verzoek in en krijg je alleen het adres en niet allemaal overbodige informatie die je er in de huidige situatie bij krijgt, zoals BSN nummer, geboortedatum, etc. Hiermee kunnen we veel gerichter en flexibeler gaan inspelen op wensen van de klant”, vertelt Steven van Dam, .NET Developer bij Loket.nl. Dit alles gebeurt op de achtergrond, aan de werking van Loket.nl zal je niks gaan merken. Dit is net zoals bij het boeken van een vlucht op CheapTickets.nl, de zoektocht naar de vlucht gebeurt op de achtergrond. Jij als bezoeker van CheapTickets.nl merkt hier niets van.

De API gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je ook op een andere manier met Loket.nl kan gaan werken. Als je een koppeling met de API maakt, kan je gegevens automatisch tussen systemen laten uitwisselen. Zo wordt het mogelijk om een eigen portaal/voorkant te realiseren die dan bijvoorbeeld alleen loonstroken en jaaropgaven toont. “De API blijft dan hetzelfde, maar je zet er een andere voorkant op. Dat betekent dat de website er anders uit zal zien, maar dat dezelfde informatie beschikbaar is uit de database”, vertelt Maarten van Heijst, Functioneel Applicatiebeheerder bij Loket.nl. Dat klinkt natuurlijk nog steeds best technisch. We pakken weer even CheapTickets.nl erbij. Als je de website CheapTickets.nl vervangt door Vliegtickets.nl, blijft het aanbod aan informatie, in dit geval vluchten, nog steeds hetzelfde in de database. Alleen ziet de website er anders uit, het wordt anders gepresenteerd. Daarnaast is het straks bijvoorbeeld mogelijk om nog eenvoudiger en efficiënter gegevens via de API naar Loket.nl te sturen, zoals gewerkte uren via een tijdsregistratiesysteem. Mogelijkheden worden op deze manier eindeloos.

Stap voor stap

De koppeling hoeft niet in één keer ontwikkeld te worden. Wij denken graag mee in hoe we dit in kleine stappen kunnen realiseren. Het maken van kleine stappen heeft meerdere voordelen:

  • Je initiële investering is laag.
  • Het kan snel geïmplementeerd en getest worden.
  • We bouwen alleen waar op dat moment echt behoefte aan is.

Op basis van deze tests ontstaat er vanzelf feedback en nieuwe ideeën om de koppeling uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Doordat deze functionaliteiten gebaseerd zijn op ervaringen en niet op basis van aannames worden ook echt alleen bruikbare en waardevolle functionaliteiten ontwikkeld.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Contact